ORTAHİSAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE

ORTAHİSAR TRABZON

 

 

                Öncelikle okul müdürümle husumetim olması nedeniyle makam atlayarak bu dilekçeyi yazdığımı ifade ediyorum.         

1 yıldır Trabzon Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde elektronik öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Mesleğimde 25 yılı geride bıraktım. Bu yıl engelli bireyler in joystick ile motorlu araç kullanmalarına imkan sağlayan PEDALMATİK isimli projemizle (RESİM 1) danışmanlığını yaptığım Salih EMİRZEOĞLU ve Şafak REİS isimli iki öğrencimiz 47. TÜBİTAK Orta Öğretim Öğrencileri Proje Yarışması kapsamında Erzurum Bölge Birinciliği ve akabinde Ankara’da bölge birincilerinin katıldığı yarışmada teknoloji tasarım dalında Türkiye üçüncüsü oldular. Projemizin araştırma, geliştirme ve sonuca ulaşma aşamalarında TABLO 1’de ayrıntısı belirtilmiş bir takım harcamalar Okul Müdürümüz Süleyman DEĞİRMENCİ’nin bilgisi dâhilinde tarafımca yapılmıştır. Harcama yapmadan önce bana söylediği siz ne gerekiyorsa harcayın, daha sonra size ödeme yapacağız, bu konuda sıkıntı yok dedi. Bende zaman içerisinde TABLO 1 de ayrıntısı belirtilmiş harcamaları kredi kartı ile yaptım.

TABLO 1: PEDALMATİK PROJESİNDE YAPILAN HARCAMALAR

SIRA NO

MALZEMENİN ADI

MİKTARI

FİYATI

1

Servo motor

3 adet

600 TL

2

Motortutacağı

3 adet

36 TL

3

Pedal takımı

1 adet

150TL

4

Arduino

1 adet

10 TL

5

Joystick

1 adet

6 TL

6

Muhtelif kablo

5 metre

10 TL

7

Krom malzemeler, cıvatalar ve işçiliği

1 adet

354 TL

8

Baskı devre malzemeleri

1 adet

15 TL

9

Güç kaynağı malzemeleri

1 adet

100 TL

10

Ulaşım giderleri

10 adet

150 TL

11

Parazit giderici servo kablosu

3 adet

50 TL

12

Ekranlı kablo

10 metre

30 TL

13

Pedal kafalığı

1 takım

20 TL

14

Parazit giderici servo mıknatısı

3 adet

40 TL

15

Ankara’da taksi ücreti

2 adet

200 TL

16

Havaalanında proje için bagaj naylon ücreti

1 adet

35 TL

TOPLAM

1806 TL

 

Tablo 1’de ayrıntısını belirttiğim malzemelerin OCAK 2015 sonu ücreti 1300 TL idi. 15 günlük ara tatilde okul müdürümüze şimdiye kadar 1000 TL harcama yaptığımı ve proje sonuçlanana kadar bir miktar daha harcama yapmamız gerekeceğini söyledim. OCAK 2015 sonuna kadar yaptığım harcamaların ödenmesi durumunda yeni harcamaları yapabileceğimi aksi takdirde tek maaş çalışan bir aile reisi olarak zor durumda kalacağımı belirttim. Müdürümüz henüz okulun parası olmadığını TÜBİTAK’tan okula para geldiğinde ödeme yapabileceğini söyledi.

Erzurum’da bölge birincisi olduktan sonra Erzurum dönüşü yaptığım harcamaları tekrar istedim. Fakat sonuç alamadım. Bunun üzerine okulumuzda benden daha kıdemli olan Elektonik Öğretmeni Mustafa ÇORUHLU Beye durumu açtım. Bunun üzerine Mustafa ÇORUHLU Hocamız okulumuzda para işlerine bakan Müdür Yardımcısı Cemil ULUŞAHİN Bey ile görüştü. Ona da paranın ödeneceği henüz para olmadığı söylendi. Bizim Erzurum dönüşümüz TÜBİTAK bildiğim kadarıyla proje masrafları için okulumuza 5000 TL para gönderdi. Para gelince tekrar istedim. Yine sonuç alamadım. Birinde Müdür Yardımcımız Filiz ALİCAN Hanım gelen para 5000 TL. 20 küsur proje var. Hangi birine para vereceğiz diye serzenişte bulundu. Bu çabalarım sonuç vermeyince durumdan üyesi olduğum sendikanın yöneticisi Tuncay ÇOLAK haberdar ettim. Kendimin ve kızımın çok ciddi sağlık problemleri olduğunu, kızımın HAZİRAN ayı içerisinde 6. Kere ameliyat olması gerektiğini, ameliyat için 11.000 TL’ye ihtiyacım olduğunu ve bu nedenle de en geç HAZİRAN ayı başında bu paraya ihtiyacım olduğunu söyledim. Tuncay Bey okul idaresi ile görüştü ve paranın MAYIS ayı içerisinde ödeneceğini, kafama takmamamı söyledi. Fakat MAYIS ayı da geçti, Ankara’da final sergisi de yapıldı, derece alındı, okulun son günü de geldi hala okulun bana olan borcu defalarca istememe rağmen ödenmedi.

Bu proje çalışmalarıyla öğretim yılının başından itibaren beraber yürüyen okulumuz güvenlik atölyesinde güvenlik dalı derslerinde kullanılmak üzere yürüttüğüm GÜVENLİK DENEY SETİ (RESİM 2) proje çalışması da vardı. Bu çalışmayı da KASIM ayı içerisinde tamamlamıştım. Bu çalışmanın da TABLO 2’de gösterildiği şekilde toplamda 748,35 TL masrafı olmuş  ve tarafımca kredi kartı harcaması yapılarak ödenmiştir. Müdürümüz NİSAN ayı içerisinde Mustafa ÇORUHLU Bey ile yaptığı görüşmede bunun masrafının da diğer harcamalarla beraber ödeneceğini ifade etmiş fakat ödenmemiştir.

 

TABLO 2: GÜVENLİK ALARM SİSTEMİ DENEY SETİ MALZEME LİSTESİ

SIRA NO

MALZEMENİN ADI

MİKTARI

FİYATI

1

DESİ HS 102 ALARM

1 adet

460.00 TL

2

20 watt siren

1 adet

8.35 TL

3

Born vidası

50 takım

75.00 TL

4

Yangın sensörü

1 adet

75.00 TL

5

Muhtelif kablo

30 metre

30.00 TL

6

Dijital baskı

1 adet

70.00 TL

7

Ulaşım giderleri

 

30.00 TL

TOPLAM

748.35 TL

 

Hazırlamış olduğum bu deney seti de Alarm Geçiş ve Kontrol Sistemleri dersinde aktif olarak kullanılmış ve çok verimli olmuştur.  Deney setinin aktif olarak kullanıldığına dair uygulama belgeler i ekte (EK I – 13 SAYFA) sunulmuştur.

Yaptığım bu çalışmaların haricinde temrinlik malzeme eksikliği nedeniyle maddi değeri 300 lira olan bir takım elektronik malzemeleri (RESİM 3) girmiş olduğum derslerde kullanılmak üzere okulumuz T11E ve ATL11E sınıfları güvenlik dalı öğrencilerine okuldan ya da öğrencilerden her hangi bir ücret talep etmeden kendim satın alıp dağıttım.

 

 

Yapmış olduğum proje çalışmalarıyla paralel yürüyen Leyla KOLOT, Mehtap GÜVEN ve Hasan OBUT isimli mesai arkadaşlarımın danışmanlığını yaptığı 3 projeye de bilgi birikimim, tecrübem ile destek verdim. Söz konusu projelere ait malzemelerin bir tanesi hariç diğer ikisinin masrafını ben yapıp temin ettim. Arkadaşlarım masrafların yarısını hemen, diğer yarısını ise daha sonra okul idaresi kendilerine ödeme yaptıklarında HAZİRAN ayı içerisinde de bana ödediler. Bu 3 projenin de başlatılmasında ve sonuçlandırılmasında maddi manevi katkılarım oldu. Bu projeler de HAZİRAN ayı içerisinde TÜBİTAK Bilim Fuarında sergilenmiştir. (RESİM 4)

Bölümümüzde teknik resim sınıfı bulunmaması nedeniyle teknik resim derslerinde öğrencilerin T cetveli kullanmalarına imkân yoktu. Ders yaptığımız sınıflardaki sıralara monte edilip sökülebilen T cetveline alternatif bir çizim aracı geliştirerek öğrencilerimin kullanımına sundum. (RESİM 5) Bu çizim araçları için de 300 TL harcamıştım. Fakat ne okul idaresinden ne de öğrencilerimden her hangi bir para talebim olmadı. Zaten soran da olmadı.

Yine 2015 2016 öğretim yılı içerisinde sinema kulübümüz etkinliği 30.12.2015, 31.12.2015, 07.01.2016, 14.04.2016 tarihlerinde kapsamında EK II’de (5 sayfa) isimleri yazılı toplamda 375 öğrencimizi sinemaya götürdüm. Etkinliklerin organizesi sırasında kimi öğrenciler ve kendim için defalarca yol ücreti ödemem gerekti. Bunun için de her hangi bir yerden para talebim olmadı.

Türkiye üçüncülüğümüz nedeniyle danışmanlığını yaptığım öğrencilerim 1250’er TL, danışmanları olan ben 2500 TL TÜBİTAK’tan ödül aldık. Müdür yardımcımız Filiz ALİCAN’ın bizi öğrenci ödülleri bütün öğrencilere veriliyor, 1 kişi ya da 2 kişi olsunlar önemli değiller ödül bölünmez diye bilgilendirilmesine rağmen üçüncülük ödülü danışman öğretmene 2500 TL ve öğrenciye de 2500 TL olarak TÜBİTAK tarafından kararlaştırılmış. Haliyle öğrenci ödülü olan 2500 TL 2 öğrenci arasında paylaşılma durumunda kaldı. Bu duruma hem ben hem öğrencilerim üzüldü. Öğrencilerimden birisi olan Salih EMİRZEOĞLU proje çalışmalarımız ve çalışma sonrası değişik yerlerde yapılan sergiler sırasında proje ortağı arkadaşı Şafak REİS’ e nazaran daha çok çalıştı. Bu nedenle benim ödülüm olan 2500 TL ile Salih EMİRZEOĞLU’nun ödülü olan 1250 TL’yi havuza katıp ortadan ikiye böldük.

Erzurum Bölge yarışmasına 4 gece Erzurum Öğretmenevinde kalmamız gerekmişti. Burada ücretsiz verilen akşam yemeği yetersiz olduğundan dışarıda yemek yemek zorunda kaldım. Öğrencilerime de yemek yedirdim. Bu yemek masrafları için de ne okul idaresinden ne de öğrencilerimden bir para talebim olmadı.

Ankara’da yapılan Türkiye finali yarışması nedeniyle de 5 gece Ankara Gimat Hilton Inn Otelinde konakladık. Otel ve yemek masrafları TÜBİTAK tarafından karşılandı. Ancak otelin yemek salonunda bulunan masalarda ve odalardaki yataklarda önceki müşterilerden kalma kılların olması, havlularda kanlar olması nedeniyle (RESİM 6 – 13) öğrencilerle beraber dışarıda yemek yeme ihtiyacı hasıl oldu. Oda temizliğinin berbat olması nedeniyle başka bir yerde kalmam icap etti. Bunlar için de ayrıca para harcamam gerekti harcadım. Bu harcamalar için de ne öğrencilerimden ne de okul idaresinden bir talebim olmamıştır.

 

 

 

 

Bu çalışmaları ve fedakârlıkları yapmakla zorunlu olmadığım halde yaptığım göz önünde bulundurulduğunda para canlısı bir yapım olmadığı anlaşılacaktır.

Okul idaresi Müdür Yardımcısı Cemil ULUŞAHİN aracılığı ile MAYIS ayı içerisinde birkaç sefer 300 TL, 500 TL gibi meblağlarla birkaç kere ödeme yaptı. 17 HAZİRAN 2016 tarihi itibarıyla tahsil edemediğim para 1205 TL dir. Müdür Yardımcıları Cemil ULUŞAHİN ve Filiz ALİCAN ile yaptığım görüşmeler sonuç getirmedi. Para olmadığını söyleyip gönderdiler. Bir görüşmemizde Müdür Yardımcısı Cemil ULUŞAHİN şöyle bir beyanda bulundu:

‘’Ankara’da TÜBİTAK size yol parası ödedimi? Ödediyse ne kadar ödedi?’’

Ben de şöyle cevapladım:

‘’Bana ve öğrencilerime 200 – 220’er lira kadar bir ödeme yaptılar. Meblayı tam olarak hatırlamıyorum.’’

Bunun üzerine Cemil Bey:

‘’200 liradan saysak 3 tane 200, 600 eder. Bunu düşelim borçtan kalanı verelim.’’

Bunun üzerine bu konuyu TÜBİTAK projelerinden sorumlu Müdür Yardımcısı Filiz ALİCAN ile proje öğrencim Salih EMİRZEOĞLU’nun da orada bulunduğu bir sırada ilettim. Filiz Hanım da:

’Biz o parayı almayacağız. Öğrenciler acıkır, gezerler, harcarlar diye düşündük dedi.’’

13 – 17 HAZİRAN 2016 (PAZARTESİ – PERŞEMBE aralığında) Müdür Yardımcıları Cemil ULUŞAHİN, Filiz ALİCAN ve Mümtaz EROL ile bu para mevzusunu tekrar her biriyle ayrı ayrı konuştum. Sonuç alamadım. Param karne gününe kadar ödenmezse karne günü basını çağırıp okul önünde tüm masrafları tarafımca karşılanmış olan ödül alan projeyi ve güvenlik atölyesi için hazırladığım alarm deney setini üzerine benzin döküp yakarak mevcut durumu protesto edeceğimi ifade ettim.

Son çare olarak da 16 HAZİRAN 2016 PERŞEMBE günü Trabzon İl Milli Müdürlüğüne gittim. İsmini Ayhan ALEMDAR olarak hatırladığım şube müdürü ile görüşüp bu durumları arz ettim. O da okul idaresini arayıp paranın ödenmesi için ricacı oldu.

Ekonomik durumum çok kötü. Kızımı da 16 HAZİRAN 2016 PERŞEMBE günü karne gününden 1 gün önce 27 HAZİRAN 2016 tarihinde yapılacak olan ameliyatın ön hazırlıkları için Ankara’ya gönderdim. Bu altıncı ameliyatı olacak ve ameliyatı için bana en az 11000 TL para gerekli. Parayı tamamlayamadım. Okuldan alacağım bu para derdime bir miktar daha çare olacaktı. Bu durumu bilen kimi arkadaşlar kendi arasında organize olup okul öğretmenleri ve personeline durumu izah etmişler ve 2640 TL yardım toplamışlar.

17 HAZİRAN 2016 CUMA günü Müdür Baş Yardımcısı Mustafa TÜTÜNCÜ’nün de bulunduğu bir ortamda Müdür Yardımcısı Cemil ULUŞAHİN ile bu para meselesini tekrar görüştüm. Bana şöyle söyledi:

‘’Ne kadar borcumuz kaldı?’’

Ben:

‘’1200 TL’’

Cemil ULUŞAHİN:

‘’Ankara’ya giderken uçak biletini biz almıştık. 300 lira onu sayıyoruz. 1200 liradan çıkarırsak 900 lira alacağın kalıyor. 900 lira vereceğiz.’’

Ben:

‘’Hocam veriyorsanız hepsini verin yok vermeyecekseniz hiç vermeyin istemiyorum. Ben bu harcamaları yapalı 6 ay oldu. Harcamaları kredi kartıyla yaptığım için sizden de ödeme gelmeyince 6 aydır faiz ödüyorum. Keseceğiniz 300 lira uçak bileti parasını ona sayın.’’

Cemil ULUŞAHİN:

‘’Müdür Bey bu şekilde olmasını istedi.’’

Ben:

‘’Tamam ben artık para istemiyorum. Projeyi ve hazırladığım deney setini okulun önünde yakmaktan başka çare bırakmadınız.’’

Bu diyalogdan sonra projemi ve deney setini okulun dışına çıkardım. Projemin de isminin, benim ve öğrencilerimin resimlerinin yer aldığı Türkiye üçüncülüğümüzü duyuran pankartı kesip aşağıya indirdim. Benim harcamış olduğum parayla okul müdürünün kendi reklamını yapmasını hazmedemiyordum. Pankartı indirdikten sonra benzin almak üzere okuldan çıkarken projemin bıraktığım yerden alınıp bekçi kulübesine konduğunu ve deney setinin de yerinden kaldırılmakta olduğunu gördüm. Projemi bekçi kulübesinden alıp tekrar okulun dışına yere bıraktım. Deney setini yerinden kaldırıp götürmeye çalışan kimseye de onu aldığın yere bırak dedim. Pankartı da kesmiş olduğum elimdeki bıçağı göstererek malzemelerime yaklaşmayın yaklaşana sokarım dedim ve benzin almak üzere okulun önünden ayrıldım. Okul girişine elimde benzin bidonuyla geldiğimde oraya bıraktığım malzemelerin yerinde olmadığını görünce çok daha fazla sinirlendim. Malzemelerimi biri ya da birileri almıştı. Üzerime bir miktar benzin dökerek malzemelerimi getirin diye defalarca bağırdım. Bir zaman sonra getirdiler. Çakmağı ateşleyip üzerine benzin döktüğüm malzemelerin üzerine attım. Amacım kendime ya da bir başkasına zarar vermek değildi. Malzemeleri yakarak okul yönetimini protesto etmekti. Daha sonra polisler beni alıp karakola götürdü. Karakolda vermiş olduğum ifadenin bir örneği ekte (EK 3) mevcuttur.

MAYIS ayı içerisinde akşam lisesi dersi sırasında bir öğrencimiz yok yazılması nedeniyle bana küfür ve tehdit etmişti. Okul çıkışı her hangi bir darba maruz kalmama amacıyla 155 polis numarasını arayıp polisten yardım istemiştim. Polisler geldiğinde okul müdürü bana polis çağırdığım için fırça attı. Tartıştık. Tartışma sırasında sinirimden telefonumu yere atarak kırmıştım. Ertesi gün de görevim esnasında her hangi bir kusurumun olması durumunda fırça atmak yerine yazılı olarak işlem yapılması konusunda isteğimi belirten bir dilekçeyi okul müdürlüğüne (Müdür Baş Yardımcısı Mustafa TÜTÜNCÜ’ye) vermiştim. Bu olay nedeniyle de okul müdürüyle ikili ilişkilerim son derece kötü.

Şimdi geleyim öğrenmek ve sorgulamak istediklerime:

(Sorularıma cevap verilmesini arz ederim.)

1.       TÜBİTAK okulumuza NİSAN ya da MAYIS ayı içerisinde projeler için 5000 TL ödenek göndermesine rağmen yaptığım harcamalar neden ödenmedi.

2.       Projemiz Erzurum’da bölge birincisi ve Ankara’da Türküye üçüncüsü olduğu halde neden okul müdürümüz ne beni ne de öğrencilerimi tebrik etme amacıyla aramayıp sadece sosyal paylaşım sitelerinde ve okul web sitesinde aldığımız dereceleri ilan ediyor? Acaba amaç sadece kendi reklamını yapmak mı?

3.       Proje masrafları ödenmemişken neden A Blok üst kattan zemin kata kadar pankart hazırlattırılıyor? Önce benim borcumun ödenmesi etik olmaz mı?

4.       Proje öğrencilerine, öğretmenlerine ve proje ile ilgisi bulunmayan bir takım kimselere neden Erzurum birinciliği nedeniyle dışarıda yemek verilip okul müdürünce sosyal paylaşım sitelerinde paylaşımda bulunuluyor? Bu yemek ücreti yerine proje masrafları ödenmez miydi?

5.       Müdür yardımcısı Filiz ALİCAN’ın yol masrafları sizden istenmeyecek demesine rağmen benden istenen uçak bileti parası aynı uçakla yolculuk eden diğer 2 proje öğrencimizden neden istenmedi? Müdürün yaptırımı sadece bana mı işliyor? Yoksa bana bir kastı mı var?

6.       Projemizin Ankara’ya uçakla bizimle beraber uçakla gidişi ve dönüşü sırasında bagaj problemi yaşayabilme ihtimali olması durumunda projeye ait malzemelerin Ankara’ya kargo ile götürülüp getirilmesi konusunda defalarca yaptığım uyarılara rağmen neden gerekli tedbirler alınmadı. Ankara dönüşü havaalanında büyük problemler yaşadık. 39 kilo sandığı kendi valizlerimizle beraber yüzmetrelerce öteye beriye taşıma durumunda kaldık, mevcut haliyle bagaja da almadılar.

7.       Son sınıf öğrencilerinden barajı geçenlere kahvaltı verilip yine sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılıp reklam yapılırken neden alacağım para ödenmedi?

8.       Okul müdürünün öğretmenin haklı ya da haksız olduğu durumlarda yaptığı iş nedeniyle öğretmene fırça atma yetkisi var mıdır? Yoksa yazılı işlem mi yapılmalıdır?

9.       Protesto eylemim sonrası karne gününden 1 gün sonra  18.06.2016 CUMARTESİ günü hesabıma Cemil ULUŞAHİN açıklamalı 1190 TL ödeme yapılmış. Bu para Cuma günü sabahtan verilse beni de üzmeseler, kırmasalar, protesto eylemi ile de cümle aleme rezil olmasaydık iyi olmaz mıydı?

10.   Yaptığım protestonun yerel basına da yansıması bu duruma neden olanlar tarafından nasıl karşılandı? Okul müdürünün bizleri insan yerine koymayıp sosyal paylaşım sitelerinde yaptığı reklamlara bir katkısı olacak mı?

Protesto eylemim sonrası karne gününden 1 gün sonra  18.06.2016 CUMARTESİ günü hesabıma Cemil ULUŞAHİN açıklamalı 1190 TL ödeme yapılmış. Ben bu alacağımdan vazgeçtim. Artık fazlasıyla bile ödense çok ihtiyacım olmasına rağmen bu parayı zarfın içerisinde dilekçemin ekinde (EK IV) iade ediyorum. Okul müdürüme iade edilsin, Kendisiyle bundan böyle her hangi bir nedenle mecbur kalmadıkça muhatap olmak istemiyorum. Ona alışkanlık oldu yine birilerine yemek verip sosyal paylaşım sitelerinde paylaşsın. Reklama ihtiyacı olsa gerek.

Özetle bana yapılan bu muameleyi hak etmediğime inanıyorum, okul müdürümüz beni maddi manevi çok yıprattı. Yaptığım hizmetler dikkate alındığında takdir edilmem gerekirken bana yapılan şu muameleye bakın. Müdürümden şikâyetçiyim. Yaptığım protesto nedeniyle de bir suç işlemiş isem cezama razıyım. Haklı haksız ortaya çıkması bakımından konunun müfettişlerce irdelenip görevinde ihmali ya da yanlışı olan ben dahil kim ya da kimler varsa haklarında mevcut kanun ve yönetmeliklere göre yaptırım uygulanması hususunda gereğini arz ederim. 20.06.2016

 

ADRES:
Söğütlü Mahallesi Papatya Sokak

No: 5 Kat: 3 Akçaabat Trabzon

Uzman Öğretmen Hasan ERTÜRK

Elektronik Öğretmeni
T.C. No: 29983248926

EKLER:

I.                    Temrin sayfaları (13 sayfa)

II.                  Öğrenci listesi (4 sayfa)

III.                İfade tutanağı

IV.                Zarf içerisinde 1190 TL para