Elektrik Elektronik Teknolojisi Alan Temrinleri

Hogeldiniz Ziyareti. Ltfen giri yapn veya kayt olun.

Kullanc adnz, ifrenizi ve aktif kalma sresini giriniz

Gnderen Konu: (Mühendislik öðrencileri) Neden (sadece) Arduino kullanmamalýsýnýz?  (Okunma says 25313 defa)

0 ye ve 1 Ziyareti konuyu incelemekte.

31 Aralk 2018, 20:49:15
Son dönemde Arduino konusunda bir kitap yazmýþ olmam hem de bu konuda arkadaþlarýmýzla beraber yaptýðýmýz çalýþmalar nedeniyle Arduino konusunda anýlan kiþilerden birisi oldum. Yaptýðým paylaþýmlarda da sýk sýk Arduino’ya yer veriyorum. Gözlemlediðim bazý þeyler sonucu bu yazýyý yazmaya karar verdim. Baþlýk biraz þaþýrtýcý olabilir ama özellikle mühendislik bölümlerinde okuyan arkadaþlarý bazý konularda uyarmam gerekiyor.

Gömülü sistemler genel olarak çok geniþ bir alan. Daha önce bu konuda yazýlarým da var, onlarý inceleyebilirsiniz. Arduino ise bu geniþ alanda kolayca oynanabilecek güzel bir “oyuncak”.  Burada oyuncak kelimesini küçümseme amacýyla deðil birçok projeyi kolay ve eðlenceli þekilde gerçekleþtirmenizi saðlayan bir araç olarak kullanýyorum. Dolayýsýyla Arduino ile projeler yapan arkadaþlar bu iþlerin ne kadar “kolay” ve “zahmetsiz ” olduðunu düþünmeye baþlayabilirler.

Arduino’nun tam olarak ne olduðunu biraz daha açalým: Arduino kartlarý üzerinde Atmel firmasýnýn üretmiþ olduðu Atmega serisi 8 bit mikrodenetleyiciler bulunuyor. PIC mikrodenetleyicilerle uðraþmýþ olan arkadaþlara, bu mikrodenetleyicilerin de PIC’ler ile ayný kategoride olduðunu söyleyebilirim. Bunun dýþýnda Arduino donanýmlarýnda baþka özel bir komponent bulunmuyor. Kartlara göre farklýlýk göstermekle beraber bir baþka 8 bit mikrodenetleyici de Arduino ile bilgisayar arasýndaki USB iletiþimi için kullanýlýyor.

Arduino’yu bu kadar popüler kýlan özelliklerinden “kolay kulanýmý” oluþturan en büyük etken geliþtirme ortamý. Geliþtirme ortamý Processing Programlama dili/ortamýna dayanýyor. Arka planda Atmega mikrodenetleyicileri için kullanýlan GNU GCC derleyicisi ve derlenen programlarýn mikrodenetleyiciye yüklenmesinde kullanýlan AVR-Dude yazýlýmý bulunuyor. Geliþtirme ortamý kodlarý derleyip kolayca mikrodenetleyiciye yüklemenizi saðlýyor. Arduino kütüphaneleri birçok iþlemi donaným seviyesine inmeden yani mikrodenetleyicinin kaydedicileri üzerinde iþlemler yapmaya gerek olmadan yapmanýzý saðlýyor.

Buraya kadar Arduino’nun güzel yönlerinden bahsettik. Þimdi de bazý acý gerçeklere dönelim:

Arduino kütüphaneleri kullanarak yaptýðýnýz iþlemler doðrudan mikrodenetleyicinin kaydedicileri üzerinden yapacaðýný iþlemlere göre çok daha yavaþ olacaktýr.
Birçok iþlem kütüphane fonksiyonlarý ile “gizlendiðinden” iþlerin arkasýnda dönenleri tam olarak göremezsiniz.
Mühendislik seviyesinde iþler yapacaksanýz olaylarýn ayrýntýlarýna da hakim olmalýsýnýz.
Kesmeler mikrodenetleyici programlamada en önemli konulardan olmakla beraber Arduino dünyasýnda çok az anýlýrlar. Bu konuyu iyice öðrenmelisiniz.
Arduino’nun kolaylýðý sayesinde kýsa sürede proje geliþtirip “tamam ben gömülü sistemci oldum” hissine kapýlabilirsiniz. Bu aldatýcý bir histir. Ýþin ayrýntýlarýný araþtýrdýðýnýzda bu alanýn “deniz derya” olduðunu göreceksiniz.
Son dönemde Arduino konusunda artan ilgiye karþý kendimi bu gerçekleri de paylaþmak zorunda hissettim. Özellikle elektronik mühendisliðinde okuyan arkadaþlar Arduino’nun “güzelliði”ne karþý dikkatli olmalýlar. Eðer okulunuzda assembly diliyle iþlemci mimarisi gibi dersler görüyorsanýz sakýn ola “neden bize bunlarý öðretiyorlar, ne gerek var?” diye düþünmeyin. Assembly ile gördükleriniz size temel mimari bilgileri daha iyi öðrenmenizi saðlayacaktýr. Ýleride assembly dilini doðrudan kullanmasanýz da temel açýsýndan bu çok önemlidir.

Arduino Hakkýnda görüþlerimi paylaþtýðým videom:

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/j7rv_2ol2R8?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

kaynak: http://coskuntasdemir.net/muhendislik/muhendislik-ogrencileri-neden-arduino-kullanmamalisiniz.html

ileti?im: 0542 343 09 15