Elektrik Elektronik Teknolojisi Alan Temrinleri

Hogeldiniz Ziyareti. Ltfen giri yapn veya kayt olun.

Kullanc adnz, ifrenizi ve aktif kalma sresini giriniz

Gnderen Konu: Arduino mu? Pic mi?  (Okunma says 26519 defa)

0 ye ve 1 Ziyareti konuyu incelemekte.

31 Aralk 2018, 20:44:54
Birçok arkadaþýn zihninde çalkalanmýþ bir soru olduðunu düþünüyorum, En azýndan en az bir defa bu soru kafalarýndan geçmiþtir. Bu yazýda bunu deðerlendirmeyi düþünüyorum. yada en azýndan fikirlerim paylaþmak istedim. Aslýnda Arduino ve Pic’i karþýlaþtýrmak elma ile armut’u karþýlaþtýrmak gibi abesle iþtigaldir. Yani Arduino biþeydir Pic ise baþka biþeydir. Ýsterseniz bunlarý biraz daha derinlemesine açýklayalým.

Tarihsel açýdan Pic, Arduino’nun babasý sayýlýr yani Pic’ler Arduino’lardan yýllar yýllar önce elektronik sahnesinde boy göstermeye baþladýlar. Yada baþka bir deðiþle Tüpler, Diyot/Transistörler, Entegreler, Mikroiþlemciler derken Mikrodenetleyiciler ile karþý karþýya kaldýk. Önceden devrelerin ne yapacaðýný tasarlardýk Mikrodenetleyiciler ile entegrenin ne yapacaðýný tasarlar olduk. Hatta ayný Mikrodenetleyiciler yi defalarca programlayarak ayný elemanla birçok çeþitli iþi yapabilir olduk. Þaka gibi tek bir entegreyi programlayarak yapýlan devreler hem maliyeti düþürdü hem yerden tasarrufu saðladý hemde tasarým hýzýný baþ döndürücü bir þekilde hýzlandýrdý. Özetle Picler elektronik dünyasýnda yada daha geniþ anlamýyla Mikrodenetleyiciler adeta büyücü sihri gibi etki oluþturdular.

Picleri bu haliyle benzetme yapýlacak olursak iþlenmemiþ ham altýn gibiydi. Bu altýný iþlemeniz için birkaç tane gereksiniminiz oluþuyordu. Sýrasýyla

1. Metin editörü. (Yüksek seveli dillerde program yazmak için)
2. Compiler dediðimiz editör yani bizim kullandýðýmýz. Yüksek seviyeli dili iþlemcinin anlayacaðý dile çeviren program. (hex. uzantýlý dosya oluþturan program)

3. Oluþturulmuþ olan bu .hex uzantýlý dosyayý Pic in içine atmak için gerekli yardýmcý program (Buraya kadar olan kýsým yazýlýmsal ihtiyaçlardýr)

4. .hex uzantýlý dosyayý Pic ile buluþturmak için ara aparat (programlayýcý)

5. Pic’in içerisindeki programý icra etmek için hazýrlanmýþ ve tasarlanmýþ özel devre.

6. Besleme ünitesi. (Bu bahsettiðim sýralayarak yazmaya çalýþtýðým en basit iþlevleri yani mesela 2 tane LED yakmanýz için gerekli minimum yazýlýmýsal donanýmsal gereksinimdir.) Bu kadar gereksinim mantýksal devre tasarýmý yapan nesil için çok basitti yani benimde içinde bulunduðum nesil için bu kadarcýk gereksinim “Kadý kýzýnýn kusuru” kadardý yani hiç görüldü. Pic’ler kendinden önceki neslin yani Lojik devrelerin hantal yapýsýný ortadan kaldýrdý. Ancak bu da elektronik dünyasý için yeterli deðildi.

Eðitim dünyasýnda ve iþ dünyasýnda Pic’in bu göreceli çok gereksinimli nazlý haline çözümler arandý ve bulundu ama bu çözümler hep lokal seviyede kaldý. Yani o iþletmeyi yada o eðitim kurumunun sýnýrlarýný çok aþamadý. Bu arayýþýn sonucu olarak Arduino’nun kapýlarýnýn açýlmasýna neden oldu. Arduino platform olarak çok basit ve çok can alýcý özelliði ile geldiði için çok kýsa sürede elektronik dünyasýný en temelden sarstý. Firma resmi ifadesi ile “Arduino Açýk Kaynaklý bir platformdur.” (OPEN Source) Yani Arduino ile yaptýðýunýz projeler için ürettiðiniz yazýlým ve donaným için kimseye telif hakký ödemezsiniz. Firmanýn aldýðu bu karar Arduino platformunun son 2-3 yýl içerisinde çýð gibi büyümesine sebebiyet verdi. Bunun yanýnda kendince bazý özellikleri de Pic’e göre çok daha cazipti. Arduino karþýmýza biraz giyinik çýktý zira Pic Arduinoya göre çok çýplaktý. Yani Arduino kart üzerinde devresi tasarlamýþ beslemesi verilmiþ harici bir programlayýcýya ihtiyaç duymadan daha baðýmsýz olarak çýktý. Neredeyse Pic’in yarýsý kadar yazýlým ve donanýma ihtiyaç duyuyordu.

Arduino ile ilgili yazýma buradan ulaþabilirsiniz.

1. Arduino.ide yazlýmý (bu yazýlým hem derleyip hem .hex dosyasýný oluþturup Arduinoyada gönderiyor)

2.Arduino’nun kendisi.

3.Arduino’nun kontrol edeceði devre.

Türüne göre Pic’ler kadar performans veren fakat Pic’ler kadar gereksinime duymayan Arduinolar dünyada olduðu kadar ülkemizde de yanký buldu. aþaðý yukarý 2-3 sene içerisinde Arduinoya duyulan ilgi katlanarak arttý. Hatta mesleði elektrik-elektronik olmayan meslek grubu bile Arduino sayesinde elektronik dünyasýna merhaba dediler. Özellikle bilgisayar ve makineciler bunun önemli iþ sektörü örnekleridir. Gördüðüm kadarýyla gün geçtikçe Arduino platformuna duyulan ilgi artmaktadýr. Artan bu ilgi karþýsýnda Piclerin çok uzun ömürlü olmamayacaðýný düþünüyorum.

Mustafa KARAKAÞ 2015
kaynak: http://roboturka.com/arduino/arduino-mu-pic-mi/

iletiþim: 0542 343 09 15