Elektrik Elektronik Teknolojisi Alan Temrinleri

Hogeldiniz Ziyareti. Ltfen giri yapn veya kayt olun.

Kullanc adnz, ifrenizi ve aktif kalma sresini giriniz

Gnderen Konu: 7. Arduinoyu PLC olarak kullanalým  (Okunma says 94757 defa)

0 ye ve 1 Ziyareti konuyu incelemekte.

03 Ekim 2015, 16:40:03
<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/UwVUoxU6uzM?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

PLC'de olduðu gibi ladder diyagramý hazýrlayýp bunu arduinoya yüklemek mümkün olur mu diye soranlar için örnek bir çalýþma hazýrladým.  Bu çalýþmayý baz alarak arduino programlama bilmeyenlerin de plc ile yapýlan bir çok kumanda devresini, en ucuz plc fiyatýnýn onda biri hatta arduinoyu yurt dýþý alýþ veriþ sitelerinden temin edilmesi durumunda otuzda biri fiyatta olan olan arduino ile yapabilmeleri mümkün.

Bundan sonraki açýklamalarý arduino programlamayý bilmeyip ladder programlamayý bilenleri dikkate alarak aþama aþama yapacaðým:

Örnek kumanda devremizde bir motor bir start butonu ile mühürlemeli olarak çalýþtýrýlacak ve motorumuz stop butonuna basýlana dek dönmeye devam edecek. Þimdi bu kumanda devresini ladder program olarak hazýrlayýp arduinoumuza yükleyip devrenin çalýþmasýný gözlemleyeceðiz.

Ladder diyagramýný hazýrlamak için waltech_ladder_maker programý gerekli olacak. Bu programý download bölümünden ya da internette arama yaparak farklý kaynaklardan iþletim sisteminize uygun versiyonunu indirebilirsiniz.

Ýstenilen özellikte çalýþmasý istenen otomatik kumanda devresi aþaðýdaki þekilde olacaktýr.

Klasik kumanda devresine göre hazýrlanmýþ olan PLC programý aþaðýdaki þekilde olacaktýr.

Þimdi arduino için ladder programýný waltech_ladder_maker programý ile aþaðýdaki gibi hazýrlayalým:

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/JiYwADxUWU4?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Bu çizimi yaparken kullanacaðýmýz arduino modelini hardware menüsünden seçmemiz gerekir. Bu iþlemi yapmayý unutmayýnýz. Ben arduino uno modelini kullandýðým için Arduino Unoyu seçtim.

Daha sonra Help menüsünden arduinomuzun giriþ ve çýkýþ pinlerine bakarak programý hazýrlarken uygun giriþ ve çýkýþlarý kullanmaya dikkat ediyoruz. Örneðimizde durdurma butonu için A0, baþlatma butonu için A1 ve çýkýþ için D5 pinini kullandýk.

Bu pinler waltech_ladder_maker programýnda þu giriþ ve çýkýþlara karþýlýk gelmektedir:
in_1: A1
in_2: A0
out_1: D5
Diðer giriþ ve çýkýþ pinlerini kullanmadýðýmýz için yazmaya gerek görmedim.

Hazýrlanan ladder programýn arduinoya aktarýlmasý:
Burasý tahmininizden çokdaha kolay olacaktýr. Arduinoide programýna ihtiyaç yoktur. Bilgisayarýnýza arduinousb baðlantýsýný yaptýktan sonra waltech_ladder programýnda compile butonuna týklamanýz yeterli. 15 - 20 saniye içerisinde programýnýz arduinoya yüklenmiþ ve arduinonuz yüklenmiþ olaan programa uygun olarak çalýþmaya hazýr olacaktýr.

Sýra geldi arduinoya diðer devre elemanlarýnýn baðlantýsýný yapmaya:
Devre þemasýný hazýrlarken dikkat edilmesi gereken bir nokta var: Örneðimizde giriþ elemanlarýný (baþlatma ve durdurma butonlarý) arduino ile irtibatlandýrýrken arduinoya atýlan programýn özelliði nedeniyle giriþlerin low-aktive özellikte olduðunu bilmeliyiz. Yani giriþlere lojik sýfýr seviyesi uygulandýðýnda giriþler aktif olmakta ve çýkýþ buna göre belirlenmektedir. Arduino giriþleri aktif yapýlmak istendiðinde hangi buton aktif olacaksa o buton üzerinden arduinonun ilgili giriþine lojik 0 seviyesi uygulanmalýdýr. Bu bilgiler ýþýðýnda devre þemamýz aþaðýdaki þekli alacaktýr.

« Son Dzenleme: 30 Eyll 2016, 22:34:49 Gnderen: fatek »

ileti?im: 0542 343 09 15

20 Nisan 2016, 21:49:58
Yantla #1
plc_ogretmeni

leti:

merhabalar ben bu konuda daha önce yapmýþ olduðumuz bir çalýþmanýnda yer almasýný ve bu konu ile ilgilenenler için yol gösterici olabileceðini düþündüm. bu PLC mizin adý MOSTEM PLC tamamen tasarým, çizim, montaj ve denenmesi Mostem lisesi olarak biz yaptýk. þu anda da aktif olarak okulumuzda kullanýyoruz. iyi günler...

MOSTEM lisesi

Elektrik Öðretmeni

20 Nisan 2016, 21:52:28
Yantla #2
Merhaba. Hoþgeldiniz. Facede bir arduino sayfasýnda görmüþ olduðum çalýþma size ait olsa gerek. Bu þekilde çok daha kullanýþlý olacaktýr. Emeðinize saðlýk.

20 Nisan 2016, 21:55:38
Yantla #3
plc_ogretmeni

leti:

Teþekkür ederim. eðer bu konuda bir çalýþma yapmak isteyen olursa buradan ulaþabilir ve yardýmcý olmaya çalýþýrým diye düþündüm iyi çalýþmalar....

22 Nisan 2016, 20:40:22
Yantla #4
albert2

leti:

elinize saðlýk güzel çalýþma

17 Temmuz 2016, 15:43:41
Yantla #5
elektra3407

leti:

programý sitenizden indirdim ama install dosyasý yoktu uygulama ikonuna basýnca açýlýyor ama herhangi bir buton ekleme yapamýyorum  programý nasýl çalýþtýrabilirim

17 Temmuz 2016, 20:25:23
Yantla #6
Videoyu incelemenizi öneririm. Orada nasýl yapýldýðý gösteriliyor.

07 Kasm 2021, 22:42:02
Yantla #7
evrimd ekmert
*
leti: 5
Profili Grntle 
merhabalar ben bu konuda daha önce yapmýþ olduðumuz bir çalýþmanýnda yer almasýný ve bu konu ile ilgilenenler için yol gösterici olabileceðini düþündüm. bu PLC mizin adý MOSTEM PLC tamamen tasarým, çizim, montaj ve denenmesi Mostem lisesi olarak biz yaptýk. þu anda da aktif olarak okulumuzda kullanýyoruz. iyi günler...

MOSTEM lisesi

Elektrik Öðretmeni
Deðerli hocam Teknik öðretmenim tam da aradýðým proje kýsýtlý imkanlarda çok güzel bir ders aracý olarak görünüyor. Pcb yi  veya satýlýyor ise link paylaþmanýz mümkünmü teþekkürler.