Elektrik Elektronik Teknolojisi Alan Temrinleri

Hogeldiniz Ziyareti. Ltfen giri yapn veya kayt olun.

Kullanc adnz, ifrenizi ve aktif kalma sresini giriniz

Gnderen Konu: 5. Sobadan kalorifer yapalým  (Okunma says 150369 defa)

0 ye ve 2 Ziyareti konuyu incelemekte.

17 Mart 2016, 18:10:27
Yantla #15
Röle üzerinde yazan yazýlar aldatýcý olabiliyor. 5 amper yazan bir töle 4 amper kontak akýmý geçirdiðinde kontaklarý yapýþabiliyor. Denemek lazým. Arkýn önlenmesi için kontak akýmý çok daha yüksek röle ya da kontaktör kullanmak gerekir diye düþünüyorum. Arký tamamen önlemenin mümkün olacaðýný zannetmiyorum. Pompa için de kalorifer iþi yapanlara danýþmanýzda fayda var. Ben amatörce ilgilendim bu iþle.
ileti?im: 0542 343 09 15

17 Mart 2016, 21:12:24
Yantla #16
acaroz

leti:

Anladým hocam çok teþekkür ederim

18 Mart 2016, 21:55:37
Yantla #17
acaroz

leti:

Hocam bende bu iþle amatörce ilgileniyorum. Herhangi bir profesyonellik yok. Emekli olunca, kendi evimde olunca hatasýz çalýþsýn istiyorum, sorularým bu yüzdendi. Umarým rahatsýzlýk vermedim. Saygýlarýmla

11 Kasm 2016, 12:40:21
Yantla #18
kamussi

leti:

Bu dersimizde kömür sobasýný kalorifer olarak kullanmayý öðreneceðiz.

Yapacaðýmýz sistemin özellikleri:
1. Sistemin çalýþmasý ve güvenlik tedbirleri arduino ile kontrol edilmektedir.

2. Sistemin elektrik kesilmelerine karþý güvenlik tertibatý mevcut olup, elektrik kesintisi durumunda kesintisiz güç kaynaðý ile beslenmektedir.

3. Sistemde suyun aþýrý ýsýnmasý durumunda suyun buhar basýncý oluþturmasý önlenmiþ böylece kazanýn patlama riskinin önüne geçilmiþtir. Alýþýla gelmiþ sistemlerde suyun aþýrý ýsýnmasý sonucunda buhar basýncý oluþmakta ve bu basýnçlý buhar bazý güvenlik tedbirleriyle dýþarýya atýlmaktadýr. Oysa ki bu sistemde kesinlikle buhar basýncý oluþmamaktadýr ve daha güvenlidir.

4. Kazan suyunun her hangi bir nedenle eksilmesi durumunda sistem bir selenoid valfi açarak þehir þebekesinden otomatik olarak su takviyesi yapmaktadýr.

5. Yapýlan gözlemlerde kazanda ýsýnan suyun 5 dakikada en son peteðe ulaþtýðý gözlenmiþtir. Yapýlan denemeler neticesinde su pompasýnýn 5'þer dakika aralýklarla çalýþtýrýlýp durdurulmasýyla peteklerin daha fazla ýsýndýðý gözlendi. Bu nedenle arduino programý pompayý 5'þerdakika aralýklarla çalýþtýrýp durduracak þekilde hazýrlanmýþtýr.

6. Sistem 100 metrekarelik bir dairede denenmiþ ve peteklerin üzerindeki maksimum sýcaklýk 70 derece olarak ölçülmüþtür.

7. Sistem 1 KASIM - 20 MAYIS aralýðýnda çalýþtýrýlmýþ olup 2 ton kömür tüketmiþtir.

8. Sistem; suyun eksik olmasý, suyun takviyesinin yapýldýðý, pompanýn çalýþtýðý ya da durduðu gibi olasý periyotlar lcd ekranda görüntülenmekte olup kullanýcýyý bilgilendirmektedir.

9. Sistem deneme yanýlma yoluyla bu halini almýþtýr. Tuðlalý soba yerine kovalý soba kullanýlmasý durumunda sistemin daha verimli çalýþacaðý kanaati oluþmuþ olup bu durumda üst kazan kullanmaya gerek yoktur.

10. Sistem bu haliyle 100 metrekarelik dairedeki 8 metrelik peteði besleyebilmiþtir.

11. Ýsteðe baðlý olarak petek sýcaklýðý lcd displayde görüntülenebilmektedir.

Malzeme ve araç gereç listesi:
1. 2 tabaka sac
2. Yemek kazaný (36 litre)
3. Kesintisiz güç kaynaðý
4. Kömür sobasý
5. Arduino uno
6. 16 x 2 lcd shild
7. BC 238 transistör
8. BC 307 transistör
9. Devirdaim pompasý
10. Selenoid valf
11. Led (2 adet)
12. 470R direnç (2 adet)
13. 1N4148 diyot (2 adet)
14. 5Volt röle (2 adet)
15. 100nF kondansatör
16. Köprü diyot
17. 220/9Volt 4 watt trafo
18. 1M direnç
19. Muhtelif iletkenler, kablolar
20. Born vidasý (2 adet)
21. Kutu
22. Kablo kanalý
23. Lehimleme araç ve gereçleri
24. Baský devre araç ve gereçleri
25. El ve güç aletleri
26. LM35

Arduino kodlarýmýz:
Bu kodlarla arduinomuzu programlýyoruz. Ýhtiyaç halinde arduino dosyasýný konu ekinden indirebilirsiniz.
Kod:
Kodlari sadece uyeler gorebilir. Lutfen Uye Olun ya da Giris Yapin.
Devre þemasý:
ISIS ve hex dosyasýný konu ekinden indirebilirsiniz.

Baský devremiz:
ARES dosyasýný konu ekinden indirebilirsiniz.

Montaj aþamalarý:

Montajý tamamlanmýþ kartýn test edilmesi:
Test iþlemi sýrasýnda 5'þer dakikalýk gecikmeler 3 saniye yapýlmýþtýr.
<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/YSjF08ofT68?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/9Qsc4G-wqmA?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/RGQUHl9cvmA?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Buraya kadar olan iþlem basamaklarý tamamlandýðýnda elektronik kartýmýz kullanýma hazýr hale gelmiþ oluyor.

Displeyde SU SOGUDU ve SU ISINDI þeklinde bilgilendirmeler görüntülenmekte. Bu ifadelerin yerine isteðe baðlý olarak petek suyu sýcaklýðýný gösterebiliriz. Bunun için programda ve devre þemasýnda bazý deðiþiklikler yapmamýz gerekmekte. Devreye LM35 ýsý sönsörünü aþaðýdaki þemada gösterildiði þekilde ekliyoruz ve mevcut programýmýzý deðiþtiriyoruz.

Kod:
Kodlari sadece uyeler gorebilir. Lutfen Uye Olun ya da Giris Yapin.

Mekanik aksam ve su tesisatý

Yukarýda þeilde verilen ölçülerde kömür sobasýnýn tuðlasýnýn etrafýna 14 litrelik bir alt kazan yaptýrýlýr. Üst kazan 36 litredir. Yine yukarýda verilen ölçülerde bir boru yaptýrýlýr.

Sistem üst kazandaki su eksildiðinde selenoid valfi devreye sokarak suyun þehir þebekesinden otomatik olarak tamamlanmasýný saðlar.

Isýnan suyun izlediði yol:
1. Isýnan su þekilde 1 ile gösterilen noktadan üst kazandan devir daim pompasýna
2. Devir daim pompasýndan peteklere
3. Petekleri dolaþan su borunun 2 ile gösterilen noktasýna
4. Borunun 3 nolu noktasýndan alt kazanýn 4 nolu giriþine
5. Alt kazanýn 5 nolu çýkýþýndan üst kazanýn 6 nolu giriþine gider ve bu durum devir daim pompasý çalýþtýðý sürece sonsuza dek devam eder.
hocam videoda suyun icine koydugunu su senseru  hangisi soyleyebilirmisiniz saygilar

11 Kasm 2016, 16:37:30
Yantla #19
Su sensörü 2 adet iletkenden ibarettir.

11 Kasm 2016, 16:39:42
Yantla #20
kamussi

leti:

Hocam iletken derken ikitane bakir kablomu

11 Kasm 2016, 18:01:20
Yantla #21
evet 2 adet iletken kablo. biri aþaðýda diðeri biraz üstünde konumlanacak.

11 Kasm 2016, 18:15:01
Yantla #22
kamussi

leti:

Sagol hocam cok tesekkurler

12 Kasm 2016, 23:53:29
Yantla #23
kamussi

leti:

hocam  bugün malzemeleri aldým fakat þöyle bir sorunla karþýlaþtým sizin programýný arduino unoya indirdim fakat ekran masmavi indirilen programlar gözükmedi yalnýz hiç bir baðlantý yapmadým yalnýz program indirdim acaba baðlantý yapmadýðým için mi görünmedi saygýlar kontrast ayarý ile oynadým acaba koyu veya açýktan dolayý mý diye yine olmadý

13 Kasm 2016, 00:18:02
Yantla #24
sorunuzu anlayamadým.

13 Kasm 2016, 01:14:35
Yantla #25
kamussi

leti:

Arduino uno ve 16*2lcd aldim sizin soba programini arduino ile yukledim fakat lcd ekranda su isiniyor gibi terimler cikmadi lcd ekranda goruntu yok bunun sebebi ne olabilir herhangi bir baglanti yapmadim usb kablosu bagli

13 Kasm 2016, 11:24:52
Yantla #26
incelemeden birþey diyemem.