Ders Notları > Projeler

5. Sobadan kalorifer yapalım

<< < (2/6) > >>

acaroz:
Teşekkür ederim

Hasan ERTÜRK:
Bitince siz de resimlerini ve dokümanların eklerseniz memnun olurum. Başarılar dilerim.

SM-J100FN cihazımdan gönderildi

acaroz:
Hocam merhaba, yazlığıma  sobalı kalorifer yapıp kışında gidebilmek amacım doğrultusunda bu sistemleri araştırırken, sizin projeyi gördüm. Tüm kontrolleri bende arduino ile yapabilir miyim diye sayenizde başladım. Önce arduino yu öğrenmem gerekiyordu, bunu test etmek için proteusda simulasyon yapıp kendimi ölçüp ne yapabileceğimi görmek istedim. Youtube da ve web sitelerinde araştırıp kontrolleri öğrenip önce basit uygulamalar yazıp çalıştırıp sonrada programı yazmaya başladım. Bir aylık zaman diliminde belli bir yere kadar geldim. Su an program bana göre! çalışıyor. Ancak programlamayı bilen biri için acemice yazılmış olacağından şüphem yok. Arduino da pinler yetmeyeceğini düşündüğümden megayı kullandım. Simülasyon dosyalarını ve yazılımı sizin onayınız olmadan eklemek istemedim. Çünki yeni  başlayıp işin içinden çıkamayanların şurası çalışmıyor bir el atın" durumlarına düşmek istemedim. :) Fikir alışverişi mümkün olabilirse mutlu olurum. Sevgi ve saygılarımla.

Hasan ERTÜRK:
Teşekkürler. Bu şekilde kendi çabalarınızla kod yazmanız çok güzel. Ben de arduino ile tanışalı henüz 1 yıl bile olmadı.Bilgimiz dahilinde elbette fikir alışverişinde bulunabiliriz.

acaroz:
Hocam tekrar merhaba, benim gözlemleyebildiğim kadarıyla sistemin çalışma mantığına göre benim programın temel çalışma mantığını açıklamak isterim. Belki gereksiz belkide iyi ki eklenmiş diyeceğiniz yerler mutlaka olacaktır. Çünkü siz bu sistemi bizzat kullanıyorsunuz.
Sistemde tespit edebildiğim bir kaç kritik nokta var.

1. Elektrik kesintisi : Bunu A6 ayağı algılayıp şebekeden gelen 5 volt yok ise invertör rölesini çektirip şebeke invertör seçimini yapıyor. Burada kritik nokta röle kontaklarının şebeke ve invertörü aynı anda devreye almaması gerekli. 2 kontaklı bir röle yeter mi, yoksa 3 kontaklı 2 adet röle kullanıp bobinleri diğer rölenin bir ayağından geçirip kitleme yapmalı mıyım emin değilim. Piyasada hazır satılan benim sipariş verdiğim röle kiti ise tek kontaklı. Bu röle devresi eklenmesi, transistör veya ULN2003 gibi bir şeyle röleleri sürmek gerekiyor. Bu da hiç bilmediğim bilgisayar ortamında pcb çizimini de öğrenmem demek olucak :(

2. Sistem basıncının aşırı yükselip buhar basıncı yaratması (invertörün bir şekilde devre dışı kalması veya pompanın sirkülasyon yapamaması  ile mümkün olabilir.) Bunun için öncelik su ısısı yükseleceğinden  ısı örneğin 80 olduğunda tahliye ve soğuk su alma selenoidleri açılarak sıcak suyun atılması soğuk su ile sistemin soğutulması (kombide bu kolay gazı kapatıp kombiyi söndürüyor olay bitiyor) pompa sirkülasyonunun bir akış swiçi ile kontrol edilerek bir buzzer eklenmesi ile uyarı vermesi

3. İmbisat deposu: Alevin kontrol edilemediği durumlarda kesinlikle açık imbisat deposu öneriliyor ve bağlantının soba sıcak su çıkışından direk olarak yukarı gitmesini öneriyorlar. Benim tesisatımda direk çıkış mümkün olmayacak yatayda 2 mt gidip bir kaç dirsekle üst kat banyoya ulaşması gerekiyor. Tahliye yaparsa sıcak su gidere verilebilsin. Yatayda 2 mt ve dirsekler ise beni düşündüren problemlerden bir tanesi. Problem durumunda tahliye ve alma işlemi selenodilerle yapılırsa imbisat deposuna iş düşecek mi ? Sanmıyorum ama önce emniyet adına olmak zorunda.

4. Oda ısısının ölçülerek, soba borusundaki klepelerin step motorla açılıp kapanarak sobayı yavaşlatması. Step motorlar sobanın hemen dibinde aşırı yüksek sıcaklıkta  mutlu mesut çalışır mı emin değilim. Belki ısı yalıtımı ile mümkün olur. Yapılabilirliği var ise konfor adına güzel olacak.

5. Tüm ısı kontrolleri ve basınç kontrollerindeki setup değerleri programa yazılmış vaziyette. Bir değişiklik için pc ye bağlamak gerekiyor. Bunun ise kullanımdaki pratikliği azaltacağından eminim. Değerleri tuşlar ile ekrandan girmek şık ve pratik olurdu. Muhtemelen eproma yazılarak yapılıyor ama nasıl yapılır o derse daha gelmedim :) Potansiyometreler daha kolay bir yol gibi durmakla birlikte şık olmayacağını düşünüyorum. Bu ucu açık bir fikir. Membran tipi tuş takımı, dokunmatik ekrandan giriş vs vs .


Bundan önceki gönderimde simulasyon dosyasında denetleyici iki röleye kumanda ederek şebeke/invertör rölesine kumanda ediyordu. İki röle bana gereksi geldiği için birini iptal etmiştim . Ancak  yanlış dosya gönderdiğimi farkettim. Doğrusunu buraya ekliyorum.

Hocam, umarım başınızı ağrıtmıyorumdur. Önerilerinizi merakla bekliyor olacağım.
Sevgiyle kalın. Teşekkürler


Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

There was an error while thanking
Thanking...
Tam sürüme git