Elektrik Elektronik Teknolojisi Alanı Temrinleri

 
Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz

Gönderen Konu: 7. Arduinoyu PLC olarak kullanalım  (Okunma sayısı 74559 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

03 Ekim 2015, 16:40:03
<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/UwVUoxU6uzM?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>



PLC'de olduğu gibi ladder diyagramı hazırlayıp bunu arduinoya yüklemek mümkün olur mu diye soranlar için örnek bir çalışma hazırladım.  Bu çalışmayı baz alarak arduino programlama bilmeyenlerin de plc ile yapılan bir çok kumanda devresini, en ucuz plc fiyatının onda biri hatta arduinoyu yurt dışı alış veriş sitelerinden temin edilmesi durumunda otuzda biri fiyatta olan olan arduino ile yapabilmeleri mümkün.

Bundan sonraki açıklamaları arduino programlamayı bilmeyip ladder programlamayı bilenleri dikkate alarak aşama aşama yapacağım:

Örnek kumanda devremizde bir motor bir start butonu ile mühürlemeli olarak çalıştırılacak ve motorumuz stop butonuna basılana dek dönmeye devam edecek. Şimdi bu kumanda devresini ladder program olarak hazırlayıp arduinoumuza yükleyip devrenin çalışmasını gözlemleyeceğiz.

Ladder diyagramını hazırlamak için waltech_ladder_maker programı gerekli olacak. Bu programı download bölümünden ya da internette arama yaparak farklı kaynaklardan işletim sisteminize uygun versiyonunu indirebilirsiniz.

İstenilen özellikte çalışması istenen otomatik kumanda devresi aşağıdaki şekilde olacaktır.


Klasik kumanda devresine göre hazırlanmış olan PLC programı aşağıdaki şekilde olacaktır.


Şimdi arduino için ladder programını waltech_ladder_maker programı ile aşağıdaki gibi hazırlayalım:

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/JiYwADxUWU4?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>



Bu çizimi yaparken kullanacağımız arduino modelini hardware menüsünden seçmemiz gerekir. Bu işlemi yapmayı unutmayınız. Ben arduino uno modelini kullandığım için Arduino Unoyu seçtim.

Daha sonra Help menüsünden arduinomuzun giriş ve çıkış pinlerine bakarak programı hazırlarken uygun giriş ve çıkışları kullanmaya dikkat ediyoruz. Örneğimizde durdurma butonu için A0, başlatma butonu için A1 ve çıkış için D5 pinini kullandık.



Bu pinler waltech_ladder_maker programında şu giriş ve çıkışlara karşılık gelmektedir:
in_1: A1
in_2: A0
out_1: D5
Diğer giriş ve çıkış pinlerini kullanmadığımız için yazmaya gerek görmedim.

Hazırlanan ladder programın arduinoya aktarılması:
Burası tahmininizden çokdaha kolay olacaktır. Arduinoide programına ihtiyaç yoktur. Bilgisayarınıza arduinousb bağlantısını yaptıktan sonra waltech_ladder programında compile butonuna tıklamanız yeterli. 15 - 20 saniye içerisinde programınız arduinoya yüklenmiş ve arduinonuz yüklenmiş olaan programa uygun olarak çalışmaya hazır olacaktır.

Sıra geldi arduinoya diğer devre elemanlarının bağlantısını yapmaya:
Devre şemasını hazırlarken dikkat edilmesi gereken bir nokta var: Örneğimizde giriş elemanlarını (başlatma ve durdurma butonları) arduino ile irtibatlandırırken arduinoya atılan programın özelliği nedeniyle girişlerin low-aktive özellikte olduğunu bilmeliyiz. Yani girişlere lojik sıfır seviyesi uygulandığında girişler aktif olmakta ve çıkış buna göre belirlenmektedir. Arduino girişleri aktif yapılmak istendiğinde hangi buton aktif olacaksa o buton üzerinden arduinonun ilgili girişine lojik 0 seviyesi uygulanmalıdır. Bu bilgiler ışığında devre şemamız aşağıdaki şekli alacaktır.

« Son Düzenleme: 30 Eylül 2016, 22:34:49 Gönderen: fatek »


iletişim: 0542 343 09 15
 

20 Nisan 2016, 21:49:58
Yanıtla #1
plc_ogretmeni

İleti:

merhabalar ben bu konuda daha önce yapmış olduğumuz bir çalışmanında yer almasını ve bu konu ile ilgilenenler için yol gösterici olabileceğini düşündüm. bu PLC mizin adı MOSTEM PLC tamamen tasarım, çizim, montaj ve denenmesi Mostem lisesi olarak biz yaptık. şu anda da aktif olarak okulumuzda kullanıyoruz. iyi günler...

MOSTEM lisesi

Elektrik Öğretmeni
 

20 Nisan 2016, 21:52:28
Yanıtla #2
Merhaba. Hoşgeldiniz. Facede bir arduino sayfasında görmüş olduğum çalışma size ait olsa gerek. Bu şekilde çok daha kullanışlı olacaktır. Emeğinize sağlık.
iletişim: 0542 343 09 15
 

20 Nisan 2016, 21:55:38
Yanıtla #3
plc_ogretmeni

İleti:

Teşekkür ederim. eğer bu konuda bir çalışma yapmak isteyen olursa buradan ulaşabilir ve yardımcı olmaya çalışırım diye düşündüm iyi çalışmalar....
 

22 Nisan 2016, 20:40:22
Yanıtla #4
albert2

İleti:

elinize sağlık güzel çalışma
 

17 Temmuz 2016, 15:43:41
Yanıtla #5
elektra3407

İleti:

programı sitenizden indirdim ama install dosyası yoktu uygulama ikonuna basınca açılıyor ama herhangi bir buton ekleme yapamıyorum  programı nasıl çalıştırabilirim
 

17 Temmuz 2016, 20:25:23
Yanıtla #6
Videoyu incelemenizi öneririm. Orada nasıl yapıldığı gösteriliyor.
iletişim: 0542 343 09 15
 

07 Kasım 2021, 22:42:02
Yanıtla #7
Çevrimdışı ekmert
*
İleti: 5
Profili Görüntüle 
merhabalar ben bu konuda daha önce yapmış olduğumuz bir çalışmanında yer almasını ve bu konu ile ilgilenenler için yol gösterici olabileceğini düşündüm. bu PLC mizin adı MOSTEM PLC tamamen tasarım, çizim, montaj ve denenmesi Mostem lisesi olarak biz yaptık. şu anda da aktif olarak okulumuzda kullanıyoruz. iyi günler...

MOSTEM lisesi

Elektrik Öğretmeni
Değerli hocam Teknik öğretmenim tam da aradığım proje kısıtlı imkanlarda çok güzel bir ders aracı olarak görünüyor. Pcb yi  veya satılıyor ise link paylaşmanız mümkünmü teşekkürler.