Elektrik Elektronik Teknolojisi Alanı Temrinleri

 
Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz

Gönderen Konu: 5. Sobadan kalorifer yapalım  (Okunma sayısı 51419 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

21 Eylül 2015, 06:22:27
Bu dersimizde kömür sobasını kalorifer olarak kullanmayı öğreneceğiz.

Yapacağımız sistemin özellikleri:
1. Sistemin çalışması ve güvenlik tedbirleri arduino ile kontrol edilmektedir.

2. Sistemin elektrik kesilmelerine karşı güvenlik tertibatı mevcut olup, elektrik kesintisi durumunda kesintisiz güç kaynağı ile beslenmektedir.

3. Sistemde suyun aşırı ısınması durumunda suyun buhar basıncı oluşturması önlenmiş böylece kazanın patlama riskinin önüne geçilmiştir. Alışıla gelmiş sistemlerde suyun aşırı ısınması sonucunda buhar basıncı oluşmakta ve bu basınçlı buhar bazı güvenlik tedbirleriyle dışarıya atılmaktadır. Oysa ki bu sistemde kesinlikle buhar basıncı oluşmamaktadır ve daha güvenlidir.

4. Kazan suyunun her hangi bir nedenle eksilmesi durumunda sistem bir selenoid valfi açarak şehir şebekesinden otomatik olarak su takviyesi yapmaktadır.

5. Yapılan gözlemlerde kazanda ısınan suyun 5 dakikada en son peteğe ulaştığı gözlenmiştir. Yapılan denemeler neticesinde su pompasının 5'şer dakika aralıklarla çalıştırılıp durdurulmasıyla peteklerin daha fazla ısındığı gözlendi. Bu nedenle arduino programı pompayı 5'şerdakika aralıklarla çalıştırıp durduracak şekilde hazırlanmıştır.

6. Sistem 100 metrekarelik bir dairede denenmiş ve peteklerin üzerindeki maksimum sıcaklık 70 derece olarak ölçülmüştür.

7. Sistem 1 KASIM - 20 MAYIS aralığında çalıştırılmış olup 2 ton kömür tüketmiştir.

8. Sistem; suyun eksik olması, suyun takviyesinin yapıldığı, pompanın çalıştığı ya da durduğu gibi olası periyotlar lcd ekranda görüntülenmekte olup kullanıcıyı bilgilendirmektedir.

9. Sistem deneme yanılma yoluyla bu halini almıştır. Tuğlalı soba yerine kovalı soba kullanılması durumunda sistemin daha verimli çalışacağı kanaati oluşmuş olup bu durumda üst kazan kullanmaya gerek yoktur.

10. Sistem bu haliyle 100 metrekarelik dairedeki 8 metrelik peteği besleyebilmiştir.

11. İsteğe bağlı olarak petek sıcaklığı lcd displayde görüntülenebilmektedir.

Malzeme ve araç gereç listesi:
1. 2 tabaka sac
2. Yemek kazanı (36 litre)
3. Kesintisiz güç kaynağı
4. Kömür sobası
5. Arduino uno
6. 16 x 2 lcd shild
7. BC 238 transistör
8. BC 307 transistör
9. Devirdaim pompası
10. Selenoid valf
11. Led (2 adet)
12. 470R direnç (2 adet)
13. 1N4148 diyot (2 adet)
14. 5Volt röle (2 adet)
15. 100nF kondansatör
16. Köprü diyot
17. 220/9Volt 4 watt trafo
18. 1M direnç
19. Muhtelif iletkenler, kablolar
20. Born vidası (2 adet)
21. Kutu
22. Kablo kanalı
23. Lehimleme araç ve gereçleri
24. Baskı devre araç ve gereçleri
25. El ve güç aletleri
26. LM35

Arduino kodlarımız:
Bu kodlarla arduinomuzu programlıyoruz. İhtiyaç halinde arduino dosyasını konu ekinden indirebilirsiniz.
Kod:
Kodlari sadece uyeler gorebilir. Lutfen Uye Olun ya da Giris Yapin.
Devre şeması:
ISIS ve hex dosyasını konu ekinden indirebilirsiniz.


Baskı devremiz:
ARES dosyasını konu ekinden indirebilirsiniz.


Montaj aşamaları:














































Montajı tamamlanmış kartın test edilmesi:
Test işlemi sırasında 5'şer dakikalık gecikmeler 3 saniye yapılmıştır.
<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/YSjF08ofT68?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/9Qsc4G-wqmA?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/RGQUHl9cvmA?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>



Buraya kadar olan işlem basamakları tamamlandığında elektronik kartımız kullanıma hazır hale gelmiş oluyor.

Displeyde SU SOGUDU ve SU ISINDI şeklinde bilgilendirmeler görüntülenmekte. Bu ifadelerin yerine isteğe bağlı olarak petek suyu sıcaklığını gösterebiliriz. Bunun için programda ve devre şemasında bazı değişiklikler yapmamız gerekmekte. Devreye LM35 ısı sönsörünü aşağıdaki şemada gösterildiği şekilde ekliyoruz ve mevcut programımızı değiştiriyoruz.

Kod:
Kodlari sadece uyeler gorebilir. Lutfen Uye Olun ya da Giris Yapin.







Mekanik aksam ve su tesisatı














Yukarıda şeilde verilen ölçülerde kömür sobasının tuğlasının etrafına 14 litrelik bir alt kazan yaptırılır. Üst kazan 36 litredir. Yine yukarıda verilen ölçülerde bir boru yaptırılır.

Sistem üst kazandaki su eksildiğinde selenoid valfi devreye sokarak suyun şehir şebekesinden otomatik olarak tamamlanmasını sağlar.

Isınan suyun izlediği yol:
1. Isınan su şekilde 1 ile gösterilen noktadan üst kazandan devir daim pompasına
2. Devir daim pompasından peteklere
3. Petekleri dolaşan su borunun 2 ile gösterilen noktasına
4. Borunun 3 nolu noktasından alt kazanın 4 nolu girişine
5. Alt kazanın 5 nolu çıkışından üst kazanın 6 nolu girişine gider ve bu durum devir daim pompası çalıştığı sürece sonsuza dek devam eder.
« Son Düzenleme: 30 Eylül 2016, 22:57:05 Gönderen: fatek »


iletişim: 0542 343 09 15
 
Bu iletiye teşekkür edenler: ozer26

12 Mart 2016, 02:26:34
Yanıtla #1
acaroz

İleti:

Hocam merhaba, sizin projenizden ilham alarak bende arduino ile sobalı kalorifer sistemi tasarlamaya çalışıyorum. Tasarlamaya çalıştığım pcb için sizin yapmış olduğunuz pcb üzerindeki klemens delik mesafelerine ihtiyacım oldu. Ares dosyasını paylaşmanız mümkünmü ? Saygılarımla
 

12 Mart 2016, 07:49:18
Yanıtla #2
Ares dosyasını bulamadım. areste BT-IDC-03 ve BT-IDC-04 diye çağırabilirsiniz.
iletişim: 0542 343 09 15
 

12 Mart 2016, 14:23:27
Yanıtla #3
acaroz

İleti:

Teşekkür ederim.  Bende böyle bir devre çizdim simulasyonda çalışıyor . Röleleri transistör ile mi sürmek daha doğru olur ?
 

12 Mart 2016, 14:50:57
Yanıtla #4
Röleleri transistörle sürmek iyi olur. Aksi taktirde problem yaşamanız muhtemel.
iletişim: 0542 343 09 15
 

12 Mart 2016, 18:11:41
Yanıtla #5
acaroz

İleti:

 

14 Mart 2016, 06:40:29
Yanıtla #6
Bitince siz de resimlerini ve dokümanların eklerseniz memnun olurum. Başarılar dilerim.

SM-J100FN cihazımdan gönderildi

iletişim: 0542 343 09 15
 

14 Mart 2016, 19:32:15
Yanıtla #7
acaroz

İleti:

Hocam merhaba, yazlığıma  sobalı kalorifer yapıp kışında gidebilmek amacım doğrultusunda bu sistemleri araştırırken, sizin projeyi gördüm. Tüm kontrolleri bende arduino ile yapabilir miyim diye sayenizde başladım. Önce arduino yu öğrenmem gerekiyordu, bunu test etmek için proteusda simulasyon yapıp kendimi ölçüp ne yapabileceğimi görmek istedim. Youtube da ve web sitelerinde araştırıp kontrolleri öğrenip önce basit uygulamalar yazıp çalıştırıp sonrada programı yazmaya başladım. Bir aylık zaman diliminde belli bir yere kadar geldim. Su an program bana göre! çalışıyor. Ancak programlamayı bilen biri için acemice yazılmış olacağından şüphem yok. Arduino da pinler yetmeyeceğini düşündüğümden megayı kullandım. Simülasyon dosyalarını ve yazılımı sizin onayınız olmadan eklemek istemedim. Çünki yeni  başlayıp işin içinden çıkamayanların şurası çalışmıyor bir el atın" durumlarına düşmek istemedim. :) Fikir alışverişi mümkün olabilirse mutlu olurum. Sevgi ve saygılarımla.
 

14 Mart 2016, 20:17:15
Yanıtla #8
Teşekkürler. Bu şekilde kendi çabalarınızla kod yazmanız çok güzel. Ben de arduino ile tanışalı henüz 1 yıl bile olmadı.Bilgimiz dahilinde elbette fikir alışverişinde bulunabiliriz.
iletişim: 0542 343 09 15
 

14 Mart 2016, 20:51:40
Yanıtla #9
acaroz

İleti:

Hocam tekrar merhaba, benim gözlemleyebildiğim kadarıyla sistemin çalışma mantığına göre benim programın temel çalışma mantığını açıklamak isterim. Belki gereksiz belkide iyi ki eklenmiş diyeceğiniz yerler mutlaka olacaktır. Çünkü siz bu sistemi bizzat kullanıyorsunuz.
Sistemde tespit edebildiğim bir kaç kritik nokta var.

1. Elektrik kesintisi : Bunu A6 ayağı algılayıp şebekeden gelen 5 volt yok ise invertör rölesini çektirip şebeke invertör seçimini yapıyor. Burada kritik nokta röle kontaklarının şebeke ve invertörü aynı anda devreye almaması gerekli. 2 kontaklı bir röle yeter mi, yoksa 3 kontaklı 2 adet röle kullanıp bobinleri diğer rölenin bir ayağından geçirip kitleme yapmalı mıyım emin değilim. Piyasada hazır satılan benim sipariş verdiğim röle kiti ise tek kontaklı. Bu röle devresi eklenmesi, transistör veya ULN2003 gibi bir şeyle röleleri sürmek gerekiyor. Bu da hiç bilmediğim bilgisayar ortamında pcb çizimini de öğrenmem demek olucak :(

2. Sistem basıncının aşırı yükselip buhar basıncı yaratması (invertörün bir şekilde devre dışı kalması veya pompanın sirkülasyon yapamaması  ile mümkün olabilir.) Bunun için öncelik su ısısı yükseleceğinden  ısı örneğin 80 olduğunda tahliye ve soğuk su alma selenoidleri açılarak sıcak suyun atılması soğuk su ile sistemin soğutulması (kombide bu kolay gazı kapatıp kombiyi söndürüyor olay bitiyor) pompa sirkülasyonunun bir akış swiçi ile kontrol edilerek bir buzzer eklenmesi ile uyarı vermesi

3. İmbisat deposu: Alevin kontrol edilemediği durumlarda kesinlikle açık imbisat deposu öneriliyor ve bağlantının soba sıcak su çıkışından direk olarak yukarı gitmesini öneriyorlar. Benim tesisatımda direk çıkış mümkün olmayacak yatayda 2 mt gidip bir kaç dirsekle üst kat banyoya ulaşması gerekiyor. Tahliye yaparsa sıcak su gidere verilebilsin. Yatayda 2 mt ve dirsekler ise beni düşündüren problemlerden bir tanesi. Problem durumunda tahliye ve alma işlemi selenodilerle yapılırsa imbisat deposuna iş düşecek mi ? Sanmıyorum ama önce emniyet adına olmak zorunda.

4. Oda ısısının ölçülerek, soba borusundaki klepelerin step motorla açılıp kapanarak sobayı yavaşlatması. Step motorlar sobanın hemen dibinde aşırı yüksek sıcaklıkta  mutlu mesut çalışır mı emin değilim. Belki ısı yalıtımı ile mümkün olur. Yapılabilirliği var ise konfor adına güzel olacak.

5. Tüm ısı kontrolleri ve basınç kontrollerindeki setup değerleri programa yazılmış vaziyette. Bir değişiklik için pc ye bağlamak gerekiyor. Bunun ise kullanımdaki pratikliği azaltacağından eminim. Değerleri tuşlar ile ekrandan girmek şık ve pratik olurdu. Muhtemelen eproma yazılarak yapılıyor ama nasıl yapılır o derse daha gelmedim :) Potansiyometreler daha kolay bir yol gibi durmakla birlikte şık olmayacağını düşünüyorum. Bu ucu açık bir fikir. Membran tipi tuş takımı, dokunmatik ekrandan giriş vs vs .


Bundan önceki gönderimde simulasyon dosyasında denetleyici iki röleye kumanda ederek şebeke/invertör rölesine kumanda ediyordu. İki röle bana gereksi geldiği için birini iptal etmiştim . Ancak  yanlış dosya gönderdiğimi farkettim. Doğrusunu buraya ekliyorum.

Hocam, umarım başınızı ağrıtmıyorumdur. Önerilerinizi merakla bekliyor olacağım.
Sevgiyle kalın. Teşekkürler


« Son Düzenleme: 15 Mart 2016, 08:52:31 Gönderen: acaroz »
 

15 Mart 2016, 07:41:52
Yanıtla #10
Yazdıklarımızı iki gün içerisinde değerlendirip düşüncelerimi paylasacagim.

SM-J100FN cihazımdan gönderildi

iletişim: 0542 343 09 15
 

15 Mart 2016, 17:01:37
Yanıtla #11
1. Elektrik kesintisi:
Kurduğum sistemde bilgisayarlar için kullanılan kesintisiz güç kaynağını kullanmaktayım. İçindeki aküyü çıkarıp sanayiden 50A/saat lik akü aldım yerine onu taktım.
Bunun yerine dediğiniz gibi şebeke gerilimininin bulunup bulunmadığını kontrol ederek invertör ya da şebeke seçimini yapmanız da mümkün. Ancak şebeke gerilimi kesildiğinde arduinoyu besleyecek gücü şebeke harici bir yerden almanız gerekecektir. Şebeke invertör seçimi için dediğiniz gibi hazır röle modüllerini kullanabilir ya da kendiniz yapabilirsiniz. Röle modülünü kendinizin yapması durumunda röleleri transistörle sürmeniz uygun olacaktır.  Tek kontaklı 2 adetröle kullanmanızı tavsiye ederim. Programı hazırlarken bir if komutuyla falancı çıkış aktifken diğer çıkışı aktif etme ya da falancı giriş lojik 1 iken falancı çıkışı aktif etme gibi komutuyla her iki rölenin birden çekmesini engelleyebilirsiniz.

2-3. Basınç ve imbisat
benim tasarladığım sistemde tesisatta ya da basınç oluşmasına müsaade edilmiyor zaten. Ortaya çıkabilecek aşırı basınç imbisata gerek kalmadan bertaraf edilmektedir.

4. Güzel düşünmüşsünüz step ya da servo motorlarla yapabilmek mümkün.

5. Isı ayarları için şuradaki potansiyometre kontrollü ve dijital göstergeli termostat bir fikir verebilir. Tekrar program atmaya gerek kalmaksızın rölelerin çekeceği ya da bırakacağı set değerlerini manuel olarak potansiyometre ile değiştirmek mümkün.
iletişim: 0542 343 09 15
 

16 Mart 2016, 23:33:37
Yanıtla #12
acaroz

İleti:

Hocam merhaba, iki tane 12 volt 24 amperlik akü ile arduinoyu beslemeyi düşünüyorum. Ayrıca 2 tane (15 yıl oldu sanırım) 80 amper jel aküler var bunları kaliteli bir şarj cihazı ile şarj etmeyi düşünüyorum.  akülerim bitikse  bende araba aküsü alacağım jel akülerin yanına yaklaşılmıyor. Farklı amperdeki aküleri paralel bağlasam sorun olurmu ? Eğer problem olursa direk şebeke ile beslemekten başka çare yok. O zaman şebeke varsa röle çekili , elektirk gidince röle bırakıp invertörü devreye alınır. Böyle yapsam yeterlimi ?

Basınç yükselmesini nasıl engellediniz ? Açık imbisat deposu olmadan yapılabilirse süper olur.

Potansiyometreli devreyi inceledim, ancak henüz arduina elie gecmedi o devreyi kurup öğrenmem gerekiyor. Sonra programa eklmek kolay olur herhalde.

İlginize teşekkürler.

 

17 Mart 2016, 06:15:53
Yanıtla #13
Akülerin voltajları eşit olmak koşuluyla farklı akım kapasiteli akülerin problem çıkaracağını zannetmiyorum. İnvertörü deveye almak dediğiniz şekilde yapılabilir. Sobanın üstündeki kazanın üstü açık olduğu için basınç yükselmesi olmuyor. Şekli incelerseniz anlarsınız.
iletişim: 0542 343 09 15
 

17 Mart 2016, 17:45:01
Yanıtla #14
acaroz

İleti:

Sizin kazan açık imbisat deposu vazifesi görüyor  ben üst kattaki radyatörlere sıcak su yollayacağımdan üst katta  sistemin en üst noktasına açık imbisat deposu kullanmak zorundayım o zaman .

Hocam pc çizmeye çalışıyorum, ancak takıldığım bir kaç nokta var. Şöyleki,  röleleri seçmeliyim ki pcb de padlerin ebatlarını belirleyip yerleştirebileyim. Dün 5 tane çift kontak röle aldım kontaklar 220 voltta 5 amper diyor. Pompanın ilk kalkıştaki demeraj akımına dayanabilirler mi ?  Pompayı devreye alırken çıkan arkı sönümlemek için röle ayaklarına paralel kondansatör kullanmam faydalı olurmu ?

Pompayı henuz almadım. http://www.sirkulasyonpompasi.org/ adresinde pek çok röle var üst katta 6 metre, alt katta sobanın oldugu yerde 1 metre petek için hangi pompayı almalıyım. pompa secimine göre kaç amperlik röle kullanmalıyım ? Uzun zamandır bu tip hesaplarla işim olmadığından hesaplamaları da yapamaz durumdayım.

bunları bilirsem röleyi buna göre alır pcb yi de röleye göre çizebilirim. Teşekkürler