Elektrik Elektronik Teknolojisi Alanı Temrinleri

 
Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz

Gönderen Konu: 1. Processing Programlama Dili  (Okunma sayısı 25980 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

08 Haziran 2015, 00:07:45
 Processing dili 2001 yılından bu yana görsel odaklı geliştirilen basit seviyede bir programlama dili ve ortamıdır. Hızlı prototip çıkarma ve eskiz çalışması yapabilme için geliştirilse de zaman içinde programlama temellerini anlayabilmek ve anlatabilmek için programlamaya giriş eğitim aracı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Türkiye'de çok fazla yaygın olmasa da yurt dışında özellikle görsel sanatçıların çok sıklıkla kullandıkları bir programlama dili olan Processing 100 den fazla kütüphane içeriyor. Çoklu ortam türleriyle(video, resim, ses gibi) sorunsuz ve kolay bir şekilde çalışılabilmesi, çok kolay öğrenilebilir olması, programlama prensiplerini anlamaya olanak sağlaması nedeniyle birçok araştırmacı, öğrenci, tasarımcı ve sanatçı tarafından kullanılmaktadır.
 
Processing dilinde prototip amaçlı oluşturulduğu için klasik programlama dillerindeki yapı ikinci planda kalıyor. Ekstra hiç bir komut kullanmadan sadece hazır fonksiyon ve nesneleri kullanarak program yazabiliyorsunuz. Buda öğrenme sürecini hızlandırıyor ve bilgisayar mimarisine girmeden temel programlamayı kavrayabilmenizi sağlıyor.
 
Ayrıca bu yapı kullanıcıya esneklik sağlıyor. Kağıt üzerinde çizdiğiniz bir karakteri kolayca programa aktararak onu hareketlendirebiliyor ya da zengin kütüphaneleri kullanıp profesyonel programlar yazabiliyorsunuz.
 
Processing dilini incelediğimizde Java'ya olan benzerliği fark ediliyor. Fakat Java'dan en önemli farkı grafikler ve iletişim metodları  üzerine özel nitelikleri olması. Geliştirme arayüzü Processing  Development Envirioment (PDE), Processing için özel tasarlandığı için çok basit ve sade, bir o kadarda kolay bir arabirim. Yazdığınız programları çalışmaya hazır hale getirebilmek için sadece PDE deki "export" butonunu kullanmak yeterli.

Kaynak: http://www.elektrikport.com

Processing programını processing.org sitesinden indirebilirsiniz.


Processing çalıştırılması:
Processing indirdikten sonra zip dosyasını windows üzerinde oluşturacağımız bir klasöre çıkartıyoruz. Processing.exe dosyasını çalıştırmamız yeterli oluyor. Processing java tabanlı olduğundan bilgisayarda java kurulu olması gerekiyor. Kurulu değilse java.com/ adresinden indirip kurunuz.

Processing içerisinde bir çok uygulama örneği mevcut.
File > Examples menüsüne tıkladığımızda örneklerin yer aldığı  bir pencere açılır. Bu örneklere tıklayıp kodların çalışmasını sağlayabilirsiniz.


Run butonuna basıp örnekleri çalıştırabilirsiniz. Processing geliştirme ortamı arduinoya çok benzer. Dolayısıyla arduino ortamı hakkında bilinenlerin çoğu processing için de geçerlidir.



Bu konu Coşkun TAŞDEMİR'in Arduino Uygula Kitabındaki örneklerden faydalanarak hazırlanmıştır. Kendisine vermiş olduğu emek için buradan teşekkür ederiz. Kitabı satın alarak daha geniş bilgiye sahip olabilirsiniz.






« Son Düzenleme: 30 Eylül 2016, 22:09:43 Gönderen: fatek »


iletişim: 0542 343 09 15